PIJLER 2:
Activeren kind in opvang

De tweede pijler is ervoor om te zorgen dat kinderen in de opvang zich niet gaan vervelen, maar activiteiten kunnen ontplooien die passen bij hun leeftijd, en die ze vooruithelpen in hun sociale, persoonlijke en lichamelijke ontwikkeling. Daarom bezoeken wij de opvanglocaties met een gevarieerde Activatietour en gaan wij een structurele en meerjarige samenwerking met de locaties aan.

In de Activatietour bieden wij kinderen gedurende het hele jaar vrolijke, stoere, stimulerende en leerzame activiteiten aan. De omvang en variëteit hiervan blijft jaarlijks groeien. In 2016 organiseren we onder andere leuke dans & spel-, hiphop-,  sport-, muziek & spelclinics, vrolijke voorstellingen voor de jongsten (Woezel & Pip en Dobbe en de Draak), coole filmworkshops en inspirerende verhalenworkshops.

Lees hier meer over alle activiteiten. 

Het Vergeten Kind vindt het belangrijk dat kinderen in de opvang een zo normaal mogelijk leven leiden en zich kunnen ontwikkelen. De periode dat een kind in de opvang verblijft, is van te voren niet bekend. Dat wisselt per situatie en soort instelling. Voor kinderen in de opvang is het dan ook moeilijk om tijdens hun verblijf lid te worden van een sportclub, naar muziekles te gaan, te leren zwemmen, fietsen, dansen, etc. Insteek van de activiteiten is om deze kinderen daar dan ook in tegemoet te treden. 
 

THE UNFORGETTABLES

Ook vinden wij het belangrijk dat er niet alleen over deze kinderen wordt gesproken en beslist, maar dat zij ook zélf hun stem kunnen laten horen. Daarom hebben wij een jongerenraad opgericht: ‘The Unforgettables’. Met jongeren die nadenken en meepraten over zaken die hen direct aangaan. Hoe ziet hun leven eruit, welke problemen/kansen ervaren zij, welke oplossingen dragen zij aan? Zij leren hun bevindingen te verwoorden en te presenteren. Aan beleidsmakers, aan de verantwoordelijke instanties en aan het Nederlandse publiek. The Unforgettables zullen in de komende jaren meer en meer gaan uitgroeien tot hét gezicht en dé stem van alle vergeten kinderen. Uiteraard krijgen zij hierbij de nodige trainingen en begeleiding. 

Vanuit de filmworkshops, de verhalenworkshops en de trainingen voor The Unforgettables komt de onmisbare bijdrage van de kinderen aan de jaarlijkse Week van het Vergeten Kind prominent naar voren in de verschillende evenementen tijdens deze week. 
Respectievelijk zijn dat Het Vergeten Kind Filmfestival, de overhandiging van een verhalenbundel aan een belangrijk persoon en de talkshow Het Vergeten Kind Talks.

Benieuwd naar de bijdrage van The Unforgattebles tijdens de Week van Het Vergeten Kind 2016? Bekijk dan onderstaande video's. 

Klik hier voor de uitzending van ‘ Het Vergeten Kind Talks’ 2016

Klik hier voor een compilatie van de Week van Het Vergeten Kind 2016, door de ogen van the Unforgattables 

Klink hier voor een samenvatting van de trainingsdag voor the Unforgattables

Klik hier voor een reportage over Het Vergeten Kind Filmfestival 2015 van het NOS Jeugdjournaal

Klik hier voor het winnende filmpje van AZC Hessenlanden

 

Het Vergeten Kind Talks en Het Vergeten Kind Filmfestival zullen blijvend onderdeel uitmaken van ons activiteitenprogramma. Maar de invulling en het aanbod van de Tour zal de komende jaren steeds verder ingevuld worden. Ook zullen we steeds meer opvanglocaties bezoeken tijdens onze Tour, omdat we zoveel mogelijk kinderen in opvanglocaties willen bereiken en een positieve bijdrage willen leveren aan een volwaardige deelname van deze kwetsbare kinderen aan onze maatschappij.