pijler 1:
Verbeteren leefomgeving

Opvanglocaties in Nederland zijn vaak erg somber en niet kindvriendelijk. Wij beginnen met de basis: het verbeteren van de leefomgeving. Wanneer een kind noodgedwongen in de opvanglocatie terrecht komt, is het belangrijk dat het kind zich veilig, vrij en fijn voelt. Daarom zorgen we ervoor dat de opvanglocaties in Nederland vrolijk en kindvriendelijk worden en blijven. In overleg met de opvanglocaties bekijken we hoe de beschikbare ruimtes kunnen worden verbterd en we het optimale resultaat behalen. 

 

Hartenhuis

Want alle kinderen verdienen een Hartenhuis! Een omgeving waarin kinderen zichzelf kunnen zijn en kunnen spelen, bewegen en ontspannen. Op die manier wordt hun fysieke en geestelijke welzijn positief beinvloed. 

Wanneer we een ruimte voor jongere kinderen opknappen, noemen we dit een Tovertuin. Een opgeknapte leefomgeving voor jongeren wordt Chill In's & Chill Out's genoemd. 

Inrichting

Het Vergeten Kind overlegt altijd met de opvanglocatie over de juiste invulling.
Hierbij wordt rekening gehouden met de gemiddelde leeftijd, hoeveel prikkels de kinderen kunnen verdragen en welke duurzame materialen het beste kunnen worden gebruikt.

In de Tovertuinen worden de kinderkarakters Woezel & Pip van Guusje Nederhorst regelmatig in het interieur gebruikt. Voor de inrichting van de Chill In's en Chill Out's gaan we eerst met de jongeren in gesprek, want jongeren weten vaak zelf heel goed wat zij mooi en stoer vinden voor in hun 'huis'. 

Maar niet alleen is het 'mooie plaatje' belangrijk. Samen met de interieurarchitect en de interieurpartners wordt gezorgd voor een gezorgd voor een optimale verbetering van de woonbeleving. Van akoestiek tot en met lichtplan. Van speelvoorzieningen tot en met luchtvochtigheid.
 

Buiten Tovertuin en Chill Out's

Naast het inrichten van kindvriendelijke ruimtes binnen de muren van opvangcentra, verzorgt Het Vergeten Kind sinds januari 2014 ook de bouw van Buiten Tovertuinen.

Omdat kinderen in opvangcentra vanwege hun veiligheid vaak niet zomaar even naar de speeltuin om de hoek kunnen gaan, brengen wij die speeltuin naar hen!

Het is voor een kind tenslotte belangrijk om genoeg te kunnen bewegen en ontspannen in de buitenlucht. Anders raakt het gefrustreerd en geïsoleerd.

Door te spelen in een Buiten Tovertuin kan een kind de negatieve levenscirkel, waarin het vaak verkeert, doorbreken. Op die manier komen ze tot rust en kunnen hun persoonlijke stressvolle en traumatische ervaringen veel beter verwerken.

Opvanglocatie Rotterdam: voor en na de opening

 
 

In de navigatie links vindt u de webpagina’s van de Tovertuinen die gerealiseerd zijn. Meer Tovertuinen vindt u in ons archief.

 

Openingsfilmpje Tovertuin Rotterdam