Het Vergeten Kind Hulpverlener “De gesprekskaarten inspireren om een nieuw onderwerp op tafel te leggen”

“De gesprekskaarten inspireren om een nieuw onderwerp op tafel te leggen”

Speciaal voor jeugdhulpverleners hebben we het werkpakket ‘In gesprek over aandachtsvolle jeugdzorg’ ontwikkeld. Met boeiende video’s en prikkelende gesprekskaarten dagen we hulpverleners uit: hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen de aandacht krijgen die ze zo hard nodig hebben? We spraken hierover met Marjan Meijer, intervisor en gezinswerker bij jeugdhulpaanbieder Levvel. 

“Ik houd van werken met kaartjes, omdat die het gesprek op gang brengen. Om even lekker in je werk en in de ruimte te komen. En ook om je geest open te zetten. Het werkpakket – dat ik standaard in mijn tas meeneem – gebruik ik regelmatig als opwarmer voor de verschillende intervisies die ik begeleid. Ik werk met onder meer pedagogisch medewerkers, gezinshuisouders en trajectbegeleiders.

Het helpt mij enorm, maar ik vind het ook gewoon leuk. Ik zet het op verschillende manieren in. Onlangs legde ik de zes stellingen op de grond en vroeg de collega’s om bij een stelling te gaan staan en daarover te vertellen. En op een ander moment koos ik zelf een thema voor een team waarvan ik erg benieuwd was hoe zij over dat onderwerp dachten. Zo kun je ook variëren natuurlijk.

Het werkpakket gebruik ik regelmatig als opwarmer voor intervisies die ik begeleid.”

Marjan, intervisor en gezinswerker

Ja, er komen absoluut interessante verhalen naar boven. Zoals die van een gezinshuisouder over een jongere die inmiddels niet meer bij haar woonde. Die had – en dat was nogal een beladen thema voor hem – eindelijk zijn rijbewijs had gehaald en kwam dat de begeleider persoonlijk vertellen. De groep realiseerde zich toen dat er te weinig aandacht is voor successen, namelijk: bij een intervisie brengen we bijna altijd een probleem in, maar we boeken ook successen. En daar staan we amper bij stil. Daarom heb ik die opwarmer gebruikt in de andere groepen: we gaan met een succes beginnen.

Dus die kaartjes inspireren ook weer om een heel nieuw onderwerp op tafel te leggen. Het is een fijne vorm van werken. Je hebt een handvat, gaat met elkaar in gesprek en hoort elkaars verhalen. Het maakt collega’s ook meer bewust van wat ze doen. De kaartjes zorgen voor verbinding. Probeer het gewoon eens. Ze gaan jaren mee, totdat ze versleten zijn en we een nieuw pakje nodig hebben.

Door het werkpakket realiseerde de groep dat er te weinig aandacht is voor successen.”

Marjan, intervisor en gezinswerker

Ik zou het fantastisch vinden als het werkpakket als kerstcadeau aan iedereen wordt gegeven. Dan kunnen andere collega’s het ook eens met bijvoorbeeld jongeren en ouders inzetten. Dat jij een beeld krijgt van hoe zij over jouw werk als hulpverlener denken. Dat soort gesprekken zijn nog veel meer nodig. Zoiets helpt uiteindelijk bij het realiseren van aandachtsvolle jeugdzorg. Een jeugdzorg waarin oprechte aandacht centraal staat. Voor de jongeren, maar ook het systeem om hen heen: hun ouders, belevingswereld en toekomst. Dat het niet alleen je werk is, maar dat jij vanuit je menszijn, jouw functie invult.”

Scroll naar boven